Deltagere
Fra grundejerforeningerne:
Bernstorff-Jægersborg Grundejerforening
Dyssegård Grundejerforening
Gentofte Vangede Grundejerforening
Skovshoved-Klampenborg Grundejerforening
Skovshoved By’s Grundejer- og Bevaringsforening
Fra Park og Vej:
Peter Normark Kirsch og Kathrine Pind
De forskellige typer af måleudstyr
Park og Vej bød velkommen og startede med at vise, hvordan en turboboks ser ud. En turboboks er den type måleudstyr, som Park og Vej hænger op i en mast, når vi laver hastighedsmålinger. En turboboks skal placeres, så der er frit udsyn til trafikken. Den kan ikke lave retvisende målinger, hvis der holder parkerede biler foran boksen. Derfor har det stor betydning, hvor turboboksen hænges op.
Hvis det ikke er muligt at lave målinger med en turboboks der, hvor Park og Vej vil måle hastigheden, har vi mulighed for at lave slangetællinger på jorden.
Resultater fra målingerne
Når Park og Vej laver hastighedsmålinger, måler vi altid i minimum en uge. Målingerne tæller alle køretøjer alle dage døgnet rundt. Det betyder, at Park og Vej får et meget udførligt billede af, hvor mange biler, der kører på vejen, og hvor hurtigt de kører på alle tider af døgnet alle ugens dage. Målingerne viser også, hvilken type køretøj, der er kørt forbi.
Når Park og Vej vurderer resultatet af en hastighedsmåling, ser vi især på gennemsnitsfarten og 85% fraktilen. (85% fraktilen er den hastighed som 85% af bilerne holder sig under). Er disse tal lavere end den tilladte hastighed vil både Park og Vej og politiet vurdere, at der ikke er tale om et hastighedsproblem på den pågældende vej. Tallet skal være omkring 10 km/t højere end den tilladte hastighed, for at politiet vurderer, at der er tale om et hastighedsproblem.
Park og Vej sammenligner resultatet med den forventelige trafik på veje med tilsvarende vejklasser samt med resten af Gentofte Kommune. Vi ser på, om det er et forventeligt resultat eller om det kræver, at Park og Vej igangsætter hastighedsdæmpende foranstaltninger. Samtidig skal vi være opmærksom på, ikke at flytte et trængsels- eller hastighedsproblem til andre veje, når vi laver tiltag, for så løser vi ikke problemet, men flytter det. Vi vil generelt gerne flytte trafik til større veje, da de er indrettet til at klare trafikmængden.
Hvis Park og Vej på baggrund af en hastighedsmåling ønsker at nedsætte hastigheden på en vej, sender vi en ansøgning til politiet. Vi kan ikke sætte hastigheden ned, hvis politiet ikke giver tilladelse.
Spørgsmål fra grundejerforeningerne
Grundejerforeningerne stillede spørgsmål angående hastighedsmålinger.
Der er blandt grundejerforeningerne et ønske om hastighedsnedsættelser på kommunens veje. Grundejerforeningerne spørger, hvad de kan gøre for at påvirke Gentofte Kommune til at sætte hastigheden ned. Park og Vej vil gerne sætte hastigheden ned, på de veje, hvor det er muligt. Der er mange faktorer at tage højde for i den proces, og vi skal undgå at flytte trafikale udfordringer til andre veje.
Park og Vej vil meget gerne modtage grundejerforeningernes input angående områder og veje, hvor grundejerforeningerne ønsker hastighedsnedsættelser.
Der blev udtrykt ønske om, at Park og Vej ser på hele kvarterer, når vi arbejder med hastighedsnedsættelser. Park og Vej fortæller, at det har vi gjort ved de hastighedszoner på 40 km/t, vi har etableret, som led i et forsøg med 40 km/t zoner i hele kommunen. Park og Vej tager ønsket med i det videre arbejde.
Der blev spurgt til, om ’Din fart’ målere kan bruges til at måle bilernes hastigheder. Den information vi får fra ’Din fart’ målerne er ikke præcis nok til at kunne bruges som en hastighedsmåling. Park og Vej kan ud fra informationen typisk se, at bilerne sætter farten ned, da bilerne ofte bliver målt to gange af ’Din fart’ målerne på samme strækning. Vi kan altså se, at de har en stor effekt, da bilerne typisk kører langsommere anden gang, hastigheden bliver målt.
Der blev stillet forslag om at måle hastigheden med både turboboks og slanger på det samme sted for at se, om der vil være forskel på resultatet. Dette med henblik på at afklare, om slanger har en præventiv effekt, og får bilisterne til at køre langsommere, da de er klar over, at hastigheden bliver målt. Park og Vej tager forslaget med i det videre arbejde.
Park og Vej vil gerne have en løbende dialog med grundejerforeningerne og politiet angående hastighedsnedsættelser på udpegede veje. Park og Vej ser frem til at modtage henvendelser fra grundejerforeningerne angående de veje, hvor grundejerforeningerne oplever udfordringer med høj hastighed.
Information om kommunens projekter
Flere grundejerforeninger nævnte, at de ønsker at blive inddraget i og informeret om Gentofte Kommunes projekter. Grundejerforeningerne vil gerne involveres tidligt i processen, når projekter udvælges. Grundejerforeningerne ønsker også løbende at blive informeret om projekterne. Dette ønske er også blevet nævnt på flere af dialogmøderne med de enkelte grundejerforeninger i foråret 2024.