22-11-03 Grønt råd

REFERAT GRØNT RÅD, GENTOFTE KOMMUNE

Møde den 3. november 2022

Deltagere:

Formand for Klima-, Miljø- og Teknikudvalget Karen Riis Kjølbye

Repræsentant fra Klima-, Miljø- og Teknikudvalget Malene Brandt

Repræsentant fra Byudvalget Jesper Marcus

Grøn Guide Karen Stevnbak

Danmarks Naturfredningsforening Jacob Munk, Ulrik Reeh

Sammenslutningen af idrætsforeninger Gentofte Kommune Thomas Strøbech, Ulrik Hesse

Børne- og Ungdomsorganisationernes Samråd Leif Erritsø Nielsen

Cyklistforbundet Roger Christensen, Kirsten Frydensberg

Grundejerforeningernes Fællesråd Helle Harremoës

FOGUS Britta Andersen

Boligforeningerne Hanne Merete Olsen

Dansk Ornitologisk Forening Thomas Vikstrøm, Kirsten Tind

Friluftsrådet Vibeke Preisler

Park og Vej Johanne Leth Nielsen, Martin Andersen, Jakob Zabel

Plan og Byg Michael Holst

Klimaenheden Camilla Lønborg-Jensen

Gentofte Ejendomme Søren Bang-Achton

Natur og Miljø Liselotte Ludvigsen, Lea Estø, Mads Høhne Kromann

1. Godkendelse af dagsorden

Godkendt.

2. Godkendelse af referat fra sidste møde

Sidste møde var 17. maj 2022. Roger Christensen havde en enkelt bemærkning om, ændring af Dansk Cyklist Forbund til Cyklistforbundet. Referatet blev godkendt med den ændring.

3. Kort nyt fra Kommunen

• Grønne initiativer i kommunal budgetaftale 2023-2024 v. Karen Riis Kjølbye og Johanne Leth Nielsen, Park og Vej

Karen Riis Kjølbye orienterede om de mange grønne initiativer i den kommunale budgetaftale, og at puljen til klima- og bæredygtighed er blevet forhøjet til 5 mio kr. årligt, ligesom der er øget budget til investeringer i yderligere fremdrift i fjernvarmeudrulning og energirenovering. Der arbejdes for at ændre transportvaner, hvor elbilismen fremmes via ny strategi for elladestandere, og cyklisme fremmes med bl.a. etablering af ny kystbanesti. Budgetaftalen indbefatter tillige øget begrønning samt tiltag med kystsikring og regnvandsseparering.

Jesper Marcus supplerede med, at der ligeledes skal ske udpegning af bevaringsværdige træer.

Johanne Leth Nielsen supplerede med, at begrønning af veje og pladser betyder nye træer og beplantninger samt etablering af grønne bede på en række veje og pladser de næste år. Borgerne vil blive inddraget i forbindelse med udformning af konkrete projekter.

• Klimaplan v. Camilla Lønborg-Jensen, Klimaenheden

Klimaplanen blev enstemmigt vedtaget af kommunalbestyrelsen den 31. oktober 2022. Kommunen har i høringsperioden modtaget 15 høringssvar fra bl.a. nogle af foreningerne i Grønt Råd, og høringssvar udsendes i uge 45.

For at sikre implementering af klimaplanens mange ambitiøse mål og mere end 75 tiltag har kommunen oprettet et klimanetværk på tværs af hele organisationen samt en klimaenhed i Klima, Miljø og Teknik. Klimaenheden skal bl.a. styrke samskabelse og dialog med borgerne om klima og bæredygtighed. Fx ved at styrke aktiviteter og borgersamarbejdet under bæredygtighedsnetværket, ved at gennemføre et klimaborgerting og ved at etablere dialog og skabe handling sammen med boligforeninger i etageboliger.

4. Fast punkt: "Bæredygtigt Byliv"

• Orientering om igangværende aktiviteter og muligheder for at bidrage til et bæredygtigt byliv v. Karen Stevnbak, Grøn Guide

Karen Stevnbak orienterede om igangværende bæredygtige aktiviteter i kommunen. Der foregår en række aktiviteter ved Danmarks Mindste Forsamlingshus, og de udsender information om disse via nyhedsbreve, på deres hjemmeside og på Facebook, og man kan tilmelde sig som medlem. Skovshoved Havhave er ligeledes aktive og der er stor interesse fra besøgende.

Der foregår ’Vild-have’-ambassadør aktiviteter, hvor der på det seneste har været månedlige åben have arrangementer. Grøn Guide og kommunen er ved at færdiggøre arbejdet med nyt cykel- og gå rutehæfte og at gøre klar til afmærkning af den ny cykelrute (mose-ruten). Endvidere foregår initiativet ’Klimaspot’, hvor borgerne kan blive vejledt om bæredygtig adfærd af Grøn Guide/Kommunen på udvalgte biblioteker. Herudover orienterede Karen om det nystartede projekt med at omdanne Vangede Bibliotekshave til et inddragende udeområde, som skal udgøre en inspirationshave med elementer af vand.

Karen orienterede om Nordeas ’Her gror vi puljen’ på 50 mio kr. til blå og grønne samlingssteder, som har snarlig ansøgningsfrist d. 16. november 2022 og igen d. 22. februar 2023. Her gror vi-puljen | Nordea-fonden (nordeafonden.dk)

Se præsentation i vedlagte oplæg fra mødet.

• Forslag fra DN: Vild natur og genbrug i boligforeninger - forslag til projekt støttet af bl.a. Nordea-Fonden.

DN Gentofte ønsker at afsøge mulighederne for at gennemføre ”Her gror vi-projekt” i et eller flere boligområder i kommunen. Jacob Munk orienterede om projektidéen og det helt oplagte i, at Gentofte Kommune skal rykke på udvikling af biodiversiteten i de private boligområder, hvor der typisk er rigtig mange græsarealer. Det er beboerne og det sociale, der skal sættes i fokus for at få udviklet og understøttet det grønne. Genbrug skal også kunne indgå.

DN havde før mødet udsendt mail med materiale om projektidéen, som er vedhæftet referatet. Planen er at fremsende ansøgning med frist i februar 2023.

Jacob fortalte, at de har kontaktet en række boligforeninger men kun har fået svar fra en enkelt. Grønt Råds organisationer og kommunen blev opfordret til at bakke op om projektet og at bistå med kontakt til relevante organisationer, så der kan blive gennemført et grønt bæredygtigt projekt i mindst ét større boligområde i Gentofte.

Hanne Merete Olsen (Boligforeningerne) og Kirsten Tind (DOF) meldte ind med kontakter. Liselotte Ludvigsen tilkendegav, at kommunen v. Klimaenheden, Natur og Miljø og Affald Genbrug gerne vil hjælpe med at understøtte projektidéen og føre det ud i livet.

5. Temadrøftelse: Klimahandleplan for natur og biodiversitet

Klimaplan 2050 samt de tilhørende klimahandleplaner er nu endeligt vedtaget. Klimahandleplanerne omfatter en lang række tiltag, som ikke er fuldt konkretiseret endnu. På mødet fremlægges foreløbige tanker om indhold af konkrete tiltag på natur og biodiversitetsområdet med henblik på at få indspil, idéer og gode råd fra Grønt Råds medlemmer til den videre konkretisering og udmøntning.

Handleplan for natur og biodiversitet kan findes her: Handleplan for klimarobusthed (gentofte.dk)

Liselotte Ludvigsen introducerede de overordnede tiltag frem mod 2025, hvorefter der fulgte korte intro indlæg:

Tiltag der skal bidrage til vidensopbygning

• GIS kortlægning af arter – hvor findes der data og hvad skal vi bruge det til? v. Lea Brinkkjær Estø, Natur og Miljø

• Kortlægning af mulighed for genåbning af rørlagte vandløb. Hvordan griber vi opgaven an? Er der oplagte arealer/områder vi bør kigge mere på? V. Lea Brinkkjær Estø, Natur og Miljø

• Baseline undersøgelser af naturtilstanden. Forud for iværksættelse af naturudviklingstiltag kunne det være godt for udvalgte arealer at lave baseline kortlægning af naturtilstanden for senere at kunne dokumentere effekter af de udførte tiltag. Hvordan laver vi disse undersøgelser og kan vi inddrage borgerne? V. Karen Stevnbak, Grøn Guide

Bæredygtig drift og udvikling

• Drift af kommunens arealer/skråninger. Hvordan plejer vi bedst kommunens arealer/skråninger, så vi opnår den ønskede biodiversitet? v. Søren Bang-Achton, Gentofte Ejendomme

• Naturpleje og bæredygtig drift af grønne arealer. Hvordan gør vi det og hvor kan vi sætte ind med naturpleje? v. Karen Stevnbak og Martin Andersen, Park og Vej

• Vi skal håndtere mere renset regnvand lokalt. Hvordan gør vi det og hvor kunne det gavne med mere regnvand? v. Mads Høhne Kromann, Natur og Miljø

Begrønning af veje og pladser

• Indledende begrønningsanalyse - hvad er næste step – og hvordan involverer vi borgerne? V. Jakob Zabel, Park og Vej

Vedhæftet er de korte præsentationer af tiltagene fra kommunens fagpersoner.

Hanne Merete Olsen kommenterede på kommunens grønne drift og undrede sig over fældning af 3 egetræer v. nybyggeriet ved Nymosehave. Søren Bang-Achton redegjorde for, at de gamle træer blev fjernet, da den nye bygning ville komme til at stå inde i kronen på træet/træerne. De tre (små) nyplantede egetræer er efterfølgende blevet fjernet, da der skulle gøres plads til flere containere/skur grundet lovkrav om øget kildesortering af affald. Af de tre egetræer var det ene desværre gået ud, men de to andre plantes på hhv. daginstitutionen Baunegården (Springbanen 1) og Ordrup Tandpleje (Grønne vænge 12).

Hanne Merete Olsen kommenterede endvidere på, at det grønne ved Egebjerg plejehjem er blevet til ukrudtsmark med skilt ”biodiversitet”, og at der tidligere var fugleliv i de nu fældede buske.

Søren Bang-Achton orienterede om, at volden omkring Egebjerg plejehjem og Børnehuset Egegården mod Nybrovej og Sognevej bevidst fra kommunens side er gjort vildere i sit udtryk – og har utroligt nok allerede vist en væsentlig øget biodiversitet af vilde planter efter første år. Men samlet peger det på, at det er dilemmafyldt at ville ’vild med vilje’ på en estetisk måde.

Martin Andersen supplerede med, at der ligeledes foregår forsøg med at lade græsset gro flere steder. Her anvendes skilte for at vise, at det er et bevidst greb.

Endelig kommenterede Hanne Merete Olsen på, at begrønningen i den vedtagne lokalplan for Mesterlodden er nedsat fra 5 m til 2,5 m.

Der blev spurgt til, om det overvejes at bruge permeable overflader ved fx omlægning eller nyetablering. Johanne Leth Nielsen svarede, at der bruges permeable belægninger visse steder til p-arealer mv, men at der ikke umiddelbart er gode erfaringer med permeable vejoverflader.

Der foregik herefter drøftelser ved stande, og input og bemærkninger fra rådets medlemmer er opsamlet i vedhæftede notat.


FORSLAG TIL PUNKTER FRA MEDLEMMERNE:

6. Danmarks Naturfredningsforening

Vild natur og genbrug i boligforeninger - forslag til projekt støttet af bl.a. Nordea-Fonden.

Se dagsordenspkt. 4

Naturskjul og boardwalk i Brobæk Mose

Ulrik Reeh orienterede om, at DN som opfølgning på at have modtaget miljøprisen på 25.000 kr opstartede projektidéen med etablering af et fugletårn ved Brobæk Mose for at give borgerne mulighed for indblik i naturen i et område med høj biodiversitet og vanskelig tilgængelighed. Friluftsrådet har støttet projektet økonomisk. En boardwalk af træ etableres fra gangstien ca. 50 meter til naturskjulet/fugletårnet. Naturskjulet udformes som en ørnerede i et tregaflet elletræ i udkanten af en rørskov i Brobæk Mose. Udsigtsplatform fastgøres i det tredelte træ. Naturskjulet og boardwalk udføres skånsomt og uden brug af maskiner. Det er DN’s håb, at naturskjulet kan åbnes officielt i starten af 2023. Fredningsnævnet har i november (efter tidspunkt for Grønt Råd møde) godkendt projektet, og Ulrik orienterede om, at der både er professionelle og frivillige, der støtter op og vil hjælpe med etableringen.

Gentofte Kommunes vurdering af rensningsanlægget Lynettens eventuelle flytnin

Hvad har Gentofte kommunalbestyrelse besluttet i forbindelse med forslaget om at flytte Lynetten til de planlagte Holme ud for Avedøre Holme, eller om Lynetten og en række andre rensningsanlæg løbende skal renoveres og teknologisk føres up to date? Spørgsmål om konsekvenser for natur, miljø og klima, herunder kommunens spildevandsplan som følge af rensningsanlæggenes udbygninger og/eller eventuelle flytninger bør drøftes grundigt i alle Biofos ́ ejer-kommunerne, herunder Gentofte. Derfor vil det være interessant at vide, hvor langt kommunen er i denne proces og hvilken løsning der skal vælges.

Karen Riis Kjølbye er med i Biofos’ bestyrelse og gjorde rede for, at der det seneste år har været belyst scenarier for Lynettens fremtidige placering. Den eksisterende plan for anlægget går frem til 2045, så analyserne skal gøres grundigt og skal ikke forceres. Der pågår fortsat analyser af fordele og ulemper ved de forskellige muligheder, der er ved flytning eller fastholdelse af nuværende placering af renseanlægget Lynetten. De endelige scenarier ligger ikke fast endnu, og det er først, når analysearbejde er færdigt, at der lægges anbefalinger frem til politisk behandling.

I de igangværende analyser ses både på bæredygtighed, teknologiske muligheder, omkostninger, gener ved anlægsarbejde mm. ved de forskellige scenarier.

Jacob Munk pointerede, at emnet bringes op af hensyn til tilstanden i Øresund, hvor DN har stort fokus på, at der skal ske forbedringer ift. spildevand og udledninger i nærmeste fremtid. Og at kommunen i øvrigt skal være meget opmærksomme på placeringernes påvirkninger samt sammenhæng til andre projekter og nødvendig infrastruktur bl.a. østlig ringvej.

Gentofte Kommunes overvejelser (høringssvar) i forbindelse med den strategiske miljøvurdering af infrastrukturprojekter i Østhavnen og anlæg af Lynetteholm

Den strategiske miljøvurdering er en samlet vurdering af blandt andet CO2- udledning, påvirkninger af havmiljø, ændringer i landskabet og påvirkninger af kulturarv i området ved anlæggelsen af en østlig ringvej, ny metrolinje, nye veje og cykelstier og boligbyggerier på Refshaleøen, Kløverparken og Lynetteholm.

Danmarks Naturfredningsforening vil i forbindelse med SMV af Lynetteholm og infrastrukturprojekterne have særlig opmærksomhed på problemerne vedrørende havmiljø, kystsikring og trafik, der vil påvirke de fleste kommuner i Hovedstadsregionen. Har Gentofte kommune iværksat en høringsprocedure i den sammenhæng?

Michael Holst redegjorde for, at Transportministeriet har sendt ’Strategisk miljøvurdering af plan for byudvikling og infrastruktur til Østhavnen, herunder Lynetteholm’ i offentlig høring med frist d. 9. januar 2023. Planen omfatter miljøvurdering af byudviklingen i Østhavnen på Lynetteholm, Refshaleøen, Quintus og Kløverparken, som bl.a. betyder etablering af Østlig Ringvej, ny metrolinje, ny cykelinfrastruktur og supplerende vejanlæg.

Gentofte Kommune har ikke planer om at iværksætte en yderligere særlig høring af borgere og lokale organisationer, da høringen er udsendt til en række landsdækkende foreninger mv, herunder Danmarks Naturfredningsforening.

Gentofte Kommune forventer at fremsende høringssvar, som forvaltningen er ved at forberede og som forelægges Økonomiudvalget d. 12. december 2022. Umiddelbart er der stort fokus på trafikforhold samt ønske om en øget inddragelse af Gentofte som konsekvenskommune i den fortsatte proces.

Status for sagen/planer om Kildeskovshallens udvidelse

DN Gentofte vil gerne høre, hvad der er sket i forbindelse med sagen om Kildeskovshallens udvidelse og Slots- og Kulturstyrelsens vurdering af forslag til ”bygningsarbejder eller lignende, der rækker ud over almindelig vedligeholdelse”, sådan som det er beskrevet i styrelsens fredningsafgørelsen i 2019.

Michael Holst redegjorde for status.

Lokalplanen vil gøre det muligt, at der opføres en bygning, der kan rumme et 25-meter svømmebassin og et undervisningsbassin i tilknytning til den eksisterende bebyggelse.

Den nye bygning til svømmehalsformål skal placeres i det nordvestlige hjørne af området Kildeskoven. Bygningen skal opføres i materialer og i et arkitektonisk udtryk, der er tilpasset øvrig bebyggelse i området.

Planforslaget har været i offentlig høring fra den 23. juni 2022 til og med den 8. september 2022. I høringsperioden indkom høringssvar fra Slots- og Kulturstyrelsen, Gentofte Sogns Grundejerforening, Docomomo, By og Land Danmark (Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskultur), Akademiraadet, Danske Landskabsarkitekter, Danmarks Naturfredningsforening (DN Gentofte) og Dansk Ornitologisk Forening (lokalafdelingen for Københavnsområdet) samt 15

høringssvar fra borgere.

Slots- og Kulturstyrelsen anfører, at den ”igennem en længere periode har været i dialog med Gentofte Kommune om mulighederne for en udbygning af Kildeskovshallen med nye bassiner, og da det foreliggende projekt er i overensstemmelse med Det Særlige Bygningssyns udtalelse af 19. marts 2020, har styrelsen ingen indvendinger mod lokalplanens formål.” og ” at det helt åbenlyst er lykkedes at finde frem til en løsning, der både tilgodeser kommunens byggeønsker og Kildeskovshallens samlede fredningsværdier”.

Kommunalbestyrelsen har den 31. oktober vedtaget Lokalplan 428 endeligt.

Dermed er der planlægningsmæssigt grundlag for at Gentofte Kommune kan gå videre med byggesagen. Der er ikke fastlagt en tidsplan for det arbejde.

Det konkrete projekt skal godkendes af Slots- og Kulturstyrelsen.

Ulrik Reeh pointerede, at DN er interesseret i det landskabelige område.

Jesper Marcus svarede, at der har været stort fokus på bevaring af det grønne om muligt, men at det er nødvendigt, at 5 egetræer skal fældes og erstattes et sted på område. Der vil ske genplantning af tax.

Ulrik Hesse redegjorde for, at man fra sportens side er bekymret for antallet af parkeringspladser, da der i dag er langt fra nok. Han spurgte ind til, om man godt må lave p-pladserne om.

Hertil blev svaret, at kommunen arbejder aktivt for, at Gentoftes unge skal cykle til ting. Omlastningsområdet kan om nødvendigt inddrages til parkeringspladser, men antallet af parkeringspladser kommer ikke til at have indvirkning på, om projektet kan gennemføres. Der blev endvidere henvist til, at der er busstoppested lige ved Kildeskovshallen. Endvidere at P-pladser er i bekneb mange steder i kommunen, og at der må gøres en indsats generelt for at opmuntre til andre transportmidler end bil.

7. Eventuelt

Næste møde er torsdag d. 11. maj 2023 kl. 16-18 med efterfølgende ekskursion