2022-01-18 Grøn omstilling

Grøn omstilling og mulige fælles initiativer for at fremme en klimarigtig og bæredygtig udvikling i Gentofte Kommune

Opsamling på møde med grundejerforeningerne den 18. januar 2022, kl. 19:00-20:30

Mødet havde følgende dagsorden:

1) Velkomst og kort præsentation af deltagerne

2) Nyt siden sidst fra

a. Gentofte Kommune

b. Grundejerforeningerne, bordrunde med budskaber fra dialog om klima og bæredygtighed i de respektive foreninger siden sidst

3) Kort oplæg om tiltag i den kommende klimaplan om dialog med boligforeninger og grundejerforeninger

4) Dialog om fremtidige muligheder for samarbejder om klima og bæredygtighed mellem Gentofte Kommune og grundejerforeningerne

5) Eventuelt

6) Aftaler og næste møde

Her er en opsamling fra hvert punkt:

Ad 1) Velkomst og kort præsentation af deltagerne

Grundejerforeningerne var repræsenteret ved:

Helle (Gentofte)

Signe, Mogens, Marianne og Mette (Dyssegård)

Kaj (Skovshoved Bys Grundejer- og Bevaringsforening, SBGB)

Karen og Elsebeth (Skovshoved Bys Nye Grundejerforening, SBNG)

Fra Gentofte Kommune deltog Camilla og Gerald.

Ad2) Nyt siden sidst

Punktet startede med en kort opsummering af sidste mødes væsentlige pointer. Der henvises til opsamling fra mødet den 5. oktober 2021, som I modtog pr. mail den 15. oktober. Gentofte Kommune orienterede herefter kort om sammensætningen af den nye kommunalbestyrelse og status for klimaplanarbejdet.

Ved den efterfølgende bordrunde om, hvad der optager grundejerforeningerne ifm. klima, miljø og bæredygtighed, blev følgende nævnt:

· Regnvandsseparering og brugerbetaling (alle foreninger). Der blev henvist til artikel i Villabyerne om, at det er overraskende for grundejerforeningerne, at der kommer en brugerbetaling ifm. separering og at grundejerforeningerne ikke er blevet orienteret inden udmelding. Der er aftalt et møde mellem grundejerforeningerne og Karen Riis Kjølbye, forkvinde for Klima-, Miljø- og Teknikudvalget.

· Skybrudssikringstunnel og brønd i Dyssegårdsparken (Dyssegård). Foreningen har brugt mange kræfter på dialog med Københavns og Gentofte kommuner og Novafos om anlægget i Dyssegårdsparken.

· El-ladestandere, generelt (alle foreninger). Der er behov for flere offentligt tilgængelige el-ladestandere, hvis elektrificering af transportområdet skal kunne lykkes. Der skal også tages hensyn til kapaciteten i det eksisterende elnet, ligesom brugstiden af ladestanderne på de nuværende 2 timer fx ved Hellerup Station med fordel kan udvides.

· El-ladestandere, offentlig tilgængelige i Skovshoved Havn (SBNG og SBGB). Der er et ønske om mere hensigtsmæssig udnyttelse af de eksisterende og evt. nye ladestandere i Skovshoved Havn.

· Grønne områder med mere vildskab og gavnlig beplantning, fx nyttehaver eller lignende (SBNG). Der har længe været et ønske om, at gøre de grønne arealer vest for Kystvejen mere vilde og at etablere nyttehave/byhave.

· Affaldssortering/storskrald (SBNG og SBGB). Der er en oplevelse af, at mange beboere i Skovshoved ikke er særlig dygtige/villige til at sortere deres affald, og at de stiller storskrald frem på forkerte tidspunkter og på en uhensigtsmæssig måde. Forklaring kan være pladsproblemer på egen grund og uvidenhed. Der efterlyses mere information om storskrald og fælles sorteringsmuligheder på havnearealet.

· Brug af brandvæsenets ”Klimapølse” i havnen efterlyses til formidling af viden om havvandstigninger (SBNG).

Ad 3) Klimaplan

Klimaplan-udkast er sendt til den grønne tænketank Concito mhp. kvalitetssikring og bliver herefter gjort klar til den politiske behandling. Klimaplanen forventes sendt i offentlig høring i maj-juni 2022 og grundejerforeningerne er ligesom andre interessenter inviteret til at afgive kommentarer til planen inden den endelige vedtagelse.

Ad 4) Muligheder for samarbejder

Ligesom på mødet i oktober blev det påpeget, at grundejerforeningerne har begrænsede handlemuligheder, da mange ikke har fællesarealer, og da der ikke er medlemspligt. Der blev ytret ønske om, at Gentofte Kommune kommer med forslag til aktiviteter, som foreningerne kan bidrage aktivt til, frem for at høre foreningerne, hvad de kan tænke sig at bidrage med. Foreningerne mangler det nødvendige overblik/viden til selv at foreslå aktiviteter/indsatser. I den forbindelse ville det også være rart med en oversigt over allerede igangsætte initiativer. Der var også et ønske om en mere aktiv formidling af indsatser og initiativer, der fremmer den grønne omstilling, fx via en fast spalte i Villabyerne eller via uddeling af pamfletter om hvad den enkelte kan gøre. Det blev nævnt, at hjemmesiden bæredygtigtgentofte.dk prøver at give dette overblik og formidler eksempler på borgerdrevne initiativer. Gentofte Kommune har et ønske om at samarbejde med foreningerne om at informere og involvere foreningernes medlemmer og deres naboer. Fx ved at være behjælpelige med at rundsende spørgeskemaer og bringe artikler fra kommunen i de respektive medlemsblade. Det blev nævnt som idé at afholde en fælles bazar i rådhushallen eller et andet sted. Det kunne også være godt med et fælles byttemarked/byttedag. Brugen af facebook-grupper til deling og bortgivelse blev nævnt som en eksisterende og fremtidig mulighed for mere genbrug og mindre forbrug.

Ad 5) Eventuelt

Ved mødet den 5. oktober deltog:

Helle (Gentofte)

Martin (Hellerup/Maglegård)

Kaj (SBGB)

Karen (SBNG)

Jesper Holm (Bernstorff/Jægersborg)

Karsten, Bo og Finn (Ordrup/Charlottenlund)

Ad 6)

Næste møde afholdes forventeligt ultimo maj 2022 for bl.a. at give foreningerne mulighed for at drøfte Klimaplanudkastet. For at sikre stor tilslutning udsender vi en doodle med mulige mødedatoer i en særskilt mail.