Dialogmøde 2021-03-18

Dialogmøde 2021mellem Gentofte Sogn Grundejerforening og Gentofte kommune

Referat

Mødedato: 18. marts 2021 kl. 14:00 – 15:30.

Mødet afvikles som et Microsoft Teams-møde pga. Covid-19 situationen.

Deltagere:

Fra Grundejerforeningen

Bjarne Skovsbøll, Georg Sandersen, Henning Nielsen, Jens Tarp

Fra Gentofte Kommune, Park og Vej:

Driftschef Robert E. Meisner, chefkonsulent Johanne Leth Nielsen, landskabsarkitekt Christina Dreyer-Nielsen, skov- og landskabsingeniør Mads Høhne Kromann, skov- og landskabsingeniør Magnus Roald Jørgensen og koordinator Peter Normark Kirsch

Referent: Lene Borglind


Emner til drøftelse:

Fra Gentofte kommune

Input og ønsker til Trafiksikkerhedsplan 2021-25

• Er der trafiksikkerhedstemaer, som I ønsker, vi skal tage op de næste 5 år?

• Er der steder eller trafikale situationer, der typisk opleves utrygge?

• Har I forslag til fremme af grøn omstilling?

Den gældende trafiksikkerhedsplan kan ses her:

https://www.gentofte.dk/da/Indflydelse-,-a-,-politik/Kommunalbestyrelsen/Opgaveudvalg/Tidligere-opgaveudvalg/Trafik-Sikker-i-byen

Vi viderefører de samme temaer og supplerer med et nyt: ’Fremtidens Transport’ primært omhandlende grøn omstilling.

Kommentar

Grundejerforeningen ønsker ikke at tage nye temaer op, idet de nuværende udfordringer med hastighed og parkering ikke er løst endnu. I den forbindelse ønsker foreningen at gøre opmærksom på det problematiske i, at man inddrager offentlige parkeringspladser, når der skal bygges nyt – idet manglende overholdelse af parkeringsreglerne ofte skyldes mangel på P-pladser.

Foreningen opfordrede til opsætning af mange flere elladestandere. Hertil oplyste Park og Vej, at der i de næste 3-6 måneder opsættes 35 nye elladestandere, primært ved etageejendomme.


Information om parkeringskampagnen ’Parkér med god stil’, der er klar til at blive udrullet i 2021.

• Grundejerforeningerne ønskes involveret.

Kommentar

Formålet med kampagnen er at opfordre bilister til god og hensynsfuld parkeringsadfærd (se nærmere i vedhæftede).

Der har i 2020 været et pilotforsøg med kampagnen i Dyssegård med god evaluering.

Kampagnen lægger op til samarbejde mellem vejmyndigheden (Park og Vej) og flere parter, fx grundejerforeninger, erhvervsdrivende og foreninger.

Desuden er politiet involveret, idet de følger op med udskrivning af bøder for ulovlig parkering på de veje, kampagnen retter sig mod.

Man kan målrette kampagnen – bl.a. via plakater og flyers ift. de specifikke udfordringer, der er på det konkrete sted.

Grundejerforeningen var meget interesserede i at afprøve kampagnen, så det blev aftalt, at foreningen skriver til Park og Vej (park-vej@gentofte.dk) om de konkrete steder/udfordringer.


Fra Gentofte Sogn GF

1. Parkering – er der en plan? Og hvad sker der.

Har Park og Vej vurderet parkeringsforholdene for beboerne af Ungdomsboligerne nu og efter nybygningen af flere ungdomsboliger.

Kommentar

Punktet blev drøftet oven for under input og ønsker til Trafiksikkerhedsplan 2021-25.

Grundejerforeningen ønsket noteret, at man står uforstående over for nedlæggelsen af ca. 20 parkeringspladser ifm. nybygningen af flere ungdomsboliger, idet området allerede er underforsynet med parkeringspladser.

2. Støj - dels den generelle støj, her kommer vel en plan, og dels Lyngbyvejen/Helsingørmotorvejen, hvad gøres der?

Kommentar

Helsingørmotorvejen

Grundejerforeningen v/Henning Nielsen ønskede oplyst, om Gentofte Kommune har rettet henvendelse til Vejdirektoratet for at opfordre til støjdæmpende foranstaltninger langs Helsingørmotorvejen.

Park og Vej oplyste, at det er staten, der i givet fald afsætter midler til støjdæmpning langs Helsingørmotorvejen, men kommunen ved, at Vejdirektoratet er bekendt med støjproblematikken.

Park og Vej noterede Henning Nielsens opfordring til, at Gentofte Kommune tager kontakt til Vejdirektoratet i relation til, at Vejdirektoratet ifølge Henning Nielsen pt. er i gang med en rapport, der skal danne grundlag for politisk stillingtagen til opsætning af støjværn.

Grundejerforeningen oplyste desuden, at de har planer om at tage problematikken op over for de lokale politikere i Gentofte.

Afslutningsvis oplyste Park og Vej, at Gentofte Kommunes Støjhandlingsplan 2021-2026 behandles af Kommunalbestyrelsen den 29. marts 2021.

Tuborgvej

Grundejerforeningen udtrykte bekymring for hastighederne på Tuborgvej og deraf følgende støjgener.

De seneste målinger fra 2020 er vedlagt som bilag til referatet.

Park og Vej oplyste, at gennemsnitshastighederne ikke på nogen af de tre tællelokaliteter overskrider det forventede på denne vejtype, da de ligger under det tilladte.

85% fraktilen er et udtryk for den hastighed, som størstedelen af bilisterne kører under. Disse tal ligger også inden for den af politiet fastsatte ramme for det acceptable på denne vejtype.

På denne baggrund er det Park og Vejs vurdering, at der ikke på nuværende tidspunkt er grundlag for at arbejde med en nedsættelse af hastigheden.

Park og Vej er fuldt ud opmærksom på, at der kun skal ganske få for hurtigt kørende bilister til, at der kan opleves utryghed.

Da de vedlagte målinger er meget detaljerede, er man velkommen til at stille spørgsmål til Park og Vej, Trafik, på 3998 8100 eller park-vej@gentofte.dk.

Lyngbyvej

Park og Vej ligger desværre ikke inde med nogle nye målinger. Lyngbyvej bliver skrevet på listen over steder, der skal foretages målinger i dette år. Vi hører gerne input til specifikt sted, hvor målingen ønskes foretaget.

3. Herreløse cykler – Hvem gør hvad?

Kommentar

Park og Vej oplyste, at kommunen ikke må fjerne hittegods – det har kun politiet myndighed til.

Park og Vej vil gerne - på næstkommende dialogmøde med politiet – drøfte, om man i et samarbejde kan sætte en indsats ind. Grundejerforeningen vil få en tilbagemelding, når mødet er blevet afholdt.

4. Skiltning ved vejarbejder.

Skal der være parkeringsforbud, når der i mange dage ikke sker noget? Det er klart, at der skal være parkeringsforbud når der arbejdes. Perioder med parkeringsforbud må begrænses mest muligt da vi har akutte parkeringsproblemer i kommunen.

Kommentar

Grundejerforeningen appellerede til, at midlertidige parkeringsforbudsskilte pga. vejarbejde tages ned i perioder, hvor der ikke arbejdes.

Park og Vej oplyste, at tilladelse til parkeringsforbudsskiltene følger gravetilladelsens periode. Park og Vejs tilsyn har dog - bl.a. ved at være opsøgende - fokus på, at skiltene ikke står opsat under længere perioder, hvor der ikke arbejdes. Park og Vej lovede at drøfte med tilsynet, om der evt. kan strammes op.

Borgere – eller grundejerforeningen – er altid velkomne til at kontakte Park og Vej på parkvej@gentofte.dk eller Giv et vink (som håndteres dagligt), hvis man observerer parkeringsforbud, opsat ved arbejder, der i en periode er sat i bero.

5. Skiltning ved container? Et gammelt løfte

Kommentar

Punktet udgik.

6. Skiltning af parkeringsforbud af store lastbiler på Hvilevej

Kommentar

Grundejerforeningen rykkede for tidligere anmodning om opsætning af skilt med parkering forbudt for køretøjer over 3.500 kg på Hellerupvej.

Park og Vej oplyste, at i Gentofte Kommune må køretøjer over 3.500 kg i tidsrummet 19-07 kun parkere to steder, der er udpeget for tunge køretøjer: på hhv. Mesterlodden og Sønderengen. Der skiltes ikke med parkeringsforbud alle de øvrige steder, hvor parkering ikke er tilladt.

Grundejerforeningen spurgte til, hvordan parkeringsforbuddet håndhæves. De oplever, at Park og Vej henviser til Politiet, og politiet henviser til Park og Vej.

Park og Vej bekræftede, at denne type parkeringsforbud ikke prioriteres af Parkering Gentofte. Park og Vej vil drøfte sagen med politiet på næstkommende dialogmøde.

7. Beplantning langs lokalvejen Lyngbyvej.

Hvornår kan vi forvente en genbeplantning. Hvor meget beplantes?

Kommentar

Park og Vej henviste til besvarelse fra park- og vejchef Henning Uldal til Henning Nielsen, hvoraf det fremgår, at Park og Vej for nuværende ikke har planer om en genbeplantning.

Af svaret fremgår bl.a., at ”vi ikke etablerer beplantning langs Lyngbyvej Lokalgade, hvis beplantningen på den korte eller lange bane vil være uhensigtsmæssig i forhold til vejanlægget / ikke har tilstrækkelig jord at vokse i. Desuden at vi prioriterer beplantning på strækninger med privat beboelse. Og endelig at vi skal påse arbejdsmiljøet (sikkerheden) for de grønne medarbejdere.”

Park og Vej havde på mødet ikke yderligere bemærkninger vedr. dette punkt.

Grundejerforeningen ønskede noteret, at de ikke er tilfredse med, at der ikke genbeplantes langs Lyngby Lokalgade.

Endelig ønskede grundejerforeningen noteret, at den gerne så plantet nogle stedsegrønne planter i stedet for løvfældende syrener, som er plantet på de grønne hjørner langs Lyngby Lokalgaden. Park og Vej bemærkede hertil, at syrener er valgt, fordi de er ret hårdføre og blomstrer kønt.

8. Udbedring af cykelstier.

Disse er som bekendt mange steder i meget dårlig stand. Vi ved også at der afventes nye gravearbejder. Er der en plan for hvornår der sker noget og hvilke veje der kommer først?

Kommentar

Park og Vej oplyste, at man på kommunens hjemmeside kan se, hvilke strækninger af veje, fortove og cykelstier, der er planer om at renovere i 2021. Oplysningerne ses på: Borger/By og Miljø/Trafikinfo/Belægningsarbejder og bygværker i 2021. Der tages forbehold for ændringer i planerne, hvis det viser sig hensigtsmæssigt ift. den løbende koordinering med de store graveaktører: fjernvarmen og Novafos.

I løbet af året repareres skader punktvis, hvis det er nødvendigt af hensyn til fremkommeligheden/trafiksikkerheden. Borgere kan altid via Giv et vink give besked om skader, som ser ud til at trænge til akut udbedring.

Grundejerforeningen nævnte, at det virker uforståeligt, at Novafos graver op et sted, hvor kommunen blot for tre måneder siden har udført fortovsrenovering.

Park og Vej forstår, at det kan undre borgerne. Der er løbende højt fokus på at koordinere de forskellige gravearbejder, bl.a. ved ugentlige koordineringsmøder. Dette medfører en hensigtsmæssig planlægning i langt de fleste tilfælde. Desværre kan det ikke altid undgås, at der igen skal graves, hvor der nyligt er renoveret.

9. Ny affaldsbekendtgørelse.

Hvad sker der her? Hvad indebærer det?

Kommentar

Park og Vej oplyste, at Affald og Genbrug arbejder på højtryk for at forberede beslutning om, hvilke justeringer, der skal ske ift. ny lovgivning på affaldsområdet.

Der er ikke taget beslutning endnu, men som det ser ud nu, arbejdes der for, at villaer og rækkehuse får én yderligere beholder i forhold til i dag. Ændringerne som følge af ny lovgivning skal gennemføres senest i

2023.

Park og Vej noterede, at grundejerforeningen har et stort ønske om afholdelse af et informationsmøde ude i foreningen, hvor der informeres om ændringerne.